TLDM Malaysia Merencanakan Penambahan 12 Unit Kapal Patroli Baru

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)
Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) merencanakan untuk menambah sebanyak 12 unit lagi Kapal patroli generasi baru bagi meningkatkan tahap pengawasan keselamatan di seluruh perairan Malaysia.
Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata penambahan aset TLDM berkenaan akan dibuat secara bertahap.
Beliau berkata TLDM saat ini memiliki enam buah kapal patroli itu yaitu Kapal Diraja (KD) Pahang, KD Kedah, KD Selangor, KD Perak, KD Terengganu dan KD Kelantan.
“Selain penambahan 12 unit kapal ronda itu, TLDM juga berencana untuk menambah dua buah lagi kapal selam. Saat ini TLDM telah memiliki dua buah kapal selam yaitu KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Razak.
“Kesemua penambahan aset itu akan dibuat atau menindaklanjuti program Transformasi 15 ke 5 Kelas Kapal yang menghemat anggaran perbelanjaan dan tenaga kerja warga TLDM,” katanya kepada Bernama di Majlis Serah Terima Tugas Pegawai Waran TLDM dan Majlis Ramah Mesra Warga Markas Tentera Laut.
Dalam perkembangan lain, Ahmad Kamarulzaman berkata TLDM bakal menerima kapal perang pesisir pantai (LCS) buatan lokal yang pertama yang diharapkan siap pada 2019.
Dalam keterangannya kapal perang itu akan dilengkapi teknologi tinggi terkini menggunakan keahlian insinyur lokal tanpa bergantung kepada keahlian negara luar.
Ahmad Kamarulzaman berkata ia sedang dalam pembinaan dan turut menghemat lebih separuh anggaran melalui program transformasi yang sama.
“Susulan itu, sebanyak enam buah kapal LCS akan dibangun secara bertahap setiap tahun bagi memantapkan pertahanan maritim negara,” katanya lagi.
Ahmad Kamarulzaman yang genap setahun memelopori TLDM hari ini, menyaksikan majlis penyerahan terima tugas Pegawai Waran TLDM di KD Sri Gombak.
Pada majlis itu, Pegawai Markas Kejuruteraan TLDM di Lumut, Eizad Ramli dilantik menjadi Pegawai Waran I Kejuruteraan Marin Kuasa Gerak (TMK) yang baru untuk menggantikan Nik Ezanee Nek Anom yang akan pensiun mulai bulan depan.
Sumber : http://mediapermata.com.bn/tldm-cadang-beli-12-kapal-ronda-baru/

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Radar Acak